Miód akacjowy – p. Ignacy Żegleń

11:26

5 sierpnia 2014

„W poszukiwaniu lubuskich smaków” z Dniami Województwa Lubuskiego w tle. Bo właśnie podczas święta naszego regionu udało mi się spotkać z panem Ignacym Żegleniem, którego miód akacjowy – najlepszy jakiego można zasmakować – znajduje się na liście produktów tradycyjnych. Pana Ignacego możecie państwo spotkać podczas wielu imprez odbywających się w naszym regionie. Nie mogło go także zabraknąć podczas Dni Województwa. Na zielonogórskim deptaku opowiadał zainteresowanym o zaletach i zdrowotnych właściwościach swojego miodu. A w tle muzykanci, kościelne dzwony i Lubuszanie…. Jacek Stefanowicz – zapraszam.

 

Ser Kozi „Zamkowy” – gospodarstwo agroturystyczne „Qzko” Kamila i Marcin Wojnowscy

20:48

4 sierpnia 2014

Prawie 80 kóz, około 30 dających mleko, a z tego mleka przepyszny ser i delikatne mydło. Poza tym kury, króliki i przemili gospodarze witający na progu gospodarstwa agroturystycznego Qzko w Siedlisku, koło Nowej Soli. Tym razem trasę naszej wędrówki „W poszukiwaniu lubuskich smaków” wskazał nam „Ser Kozi Zamkowy”, o którym opowiadają Kamila i Marcin Wojnowscy. Jacek Stefanowicz – zapraszam.

Sok jabłkowy, naturalnie mętny – Sad SOLNIKI

17:53

4 sierpnia 2014

Paska Bukowińska – p. Marta Najdek, Zofia Koman

08:51

26 lipca 2014

Dzięki bardzo ciepłej opowieści pani Marty Najdek, dziś choć na chwilę zagościmy w Bukowinie. Właśnie z Bukowiny pani Marta jako 10 letnia dziewczynka przyjechała na ziemię lubuską i właśnie z Bukowiny wraz ze swoimi dziadkami i rodzicami przywiozła całą masę przepisów, przyśpiewek i tradycji bukowińskich. Paska bukowińska to bohaterka naszej dzisiejszej wyprawy „W poszukiwaniu lubuskich smaków”. Należy dodać, że pod przepisem na Paskę podpisana jest także p. Zofia Koman. Niestety ze względu na stan swojego zdrowia, nie mogła się z nami spotkać. Zapraszam więc do wysłuchania opowieści pani Mary Najdek, mieszkanki Wichowa.

p. Henryk Sondej – Ogórki kwaszone nadnoteckie

09:35

19 czerwca 2014

Szlak „W poszukiwaniu lubuskich smaków” zaprowadził nas tym razem do nowoczesnego gospodarstwa rolnego, prowadzonego przez p. Henryka Sondeja w podgorzowskich Lipkach Wielkich. Gospodarstwo nowoczesne, zmechanizowane, z wieloletnią tradycją i cenionymi na rynku produktami, Wśród nich znajdują się między innymi ogórki kwaszone nadnoteckie. Jak się okazuje tajemnica dobrych ogórków kwaszonych tkwi przede wszystkim w dobrych, ekologicznych ogórkach, koprze, czosnku i chrzanu. Po wizycie u p. Henryka dodam jeszcze, że dołożyć należy do tego jeszcze serce i pasje, których w gospodarstwie Sondejów – nie brakuje!

p. Grażyna Dereń – Tradycyjny Schab Słubicki

09:24

19 czerwca 2014

Smakowity, kruchy, soczysty… Tymi słowami można opisać przepyszny Tradycyjny Schab Słubicki, którego autorką jest p. Grażyna Dereń. W jej gospodarstwie agroturystycznym „Dereniówka”, na gości czekają przede wszystkim  doskonałe smaki produktów regionalnych ale także wspaniała atmosfera i pięknie opowiadająca przeróżne historie, zawsze uśmiechnięta pani Grażyna. A co nam opowie o swoim schabie….? Posłuchajmy.

Minibrowar HAUST – Piwo Zielonogórskie

10:48

13 czerwca 2014

Ważenie piwa w małych, a czasem malutkich browarach staje się w Polsce coraz popularniejsze. Co ważne, takie minibrowary doskonale radzą sobie w konkurencji z dużymi producentami piwa. Dzieje się tak często dzięki samym piwoszom, którzy doceniają pozbawioną chemicznej ingerencji produkcję tego złocistego napoju oraz fakt, że często piwo powstaje niemal na ich oczach. Tak dzieje się właśnie w Minibrowarze HAUST w Zielonej Górze, po którym oprowadza nas p. Urszula Mocek. Zapraszam:

 

Szarlotka z landsberską – p. Wieńczysława Piórkowska

10:26

13 czerwca 2014

Miód łąkowy, wielokwiatowy z doliny Noteci – p. Wiesław Dudek

15:49

27 maja 2014

Jak się okazuje hodowla pszczół w regionie nie zanikła. Groźna choroba, która zdziesiątkowała pszczele rodzina została pokonana. Wystarczyło trochę pracy i pszczółki są zdrowe – mówi pan Wiesław Dudek z Gralewa pod Gorzowem, którego miód łąkowy, wielokwiatowy z doliny Noteci znajduje się na liście lubuskich produktów tradycyjnych. Zapraszam do wysłuchania wyjątkowo „słodkiej” opowieści z pszczelą muzyką w tle.

Papierówka w syropie – p. Leokadia Wołoszczuk

15:41

27 maja 2014

Przepyszna, słodka „Papierówka w syropie”, to kolejny produkt z lubuskiej listy produktów tradycyjnych. Autorką przepisu na jej wykonanie jest pani Leokadia Wołoszczuk z Janczewa koło Gorzowa. Jak mówi sama pani Leokadia, każdego roku w jej spiżarni ląduje około 1000 słoików z wszelkiego rodzaju przetworami, szykowanymi na długie, zimowe wieczory. Wśród tych słoi, kilkadziesiąt to właśnie bohaterka naszej kolejnej audycji. Posłuchajcie sami.