Apetyt

17:07

25 listopada 2014

Izabela Patek

Reportażystka, dziennikarka działu kultury i gorzowskiej redakcji Radia Zachód Tel. 95 720 47 91.

(Visited 43 times, 1 visits today)

W XV-wiecznej Florencji, mieście zmysłów, każdy jest artystą. Młody Leonardo da Vinci uczy się mieszania pigmentów, a Nino Latini łączy cynamon, pieprz, gałkę muszkatołową i wanilię. Jego daniom nie potrafią się oprzeć Medyceusze, kardynałowie, a nawet sam papież.

Kiedy jego ukochana Tessina zostaje zmuszona do ślubu z podstarzałym arystokratą, Nino zatraca się w pracy. Obłędne uczty, rozpustne kurtyzany, potrawy, które mącą zmysły – tylko on potrafi wyczarować spektakl, który zachwyca od Florencji po Rzym.

Ale raz rozbudzony apetyt nie da o sobie zapomnieć. Tak jak pierwsza miłość, której nie nakarmią same wspomnienia. Jeśli droga do serca wiedzie przez żołądek, Nino użyje najwykwintniejszych smaków, by odzyskać ukochaną. O tym wszystkim można przeczytać w książce „Apetyt” Philipa Kazana.

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Znak.

O książce Izabela Patek rozmawia z Beatą Patrycją Klary, poetką i recenzentką.

Przepis kulinarny autorstwa Philipa Kazana, nawiązujący do treści książki:

Wołowina duszona w winie to prawdziwy smak Florencji, który nie zmienił się od czasów Nina i Tessiny. W książce to wspaniałe danie pojawia się w finale.

A oto sekretna receptura:

1 kilogram młodej pieczeni wołowej,

1 butelka wytrawnego czerwonego wina,

1 cebula,

2 marchewki,

pół główki czosnku,

pół laski cynamonu,

1 łyżeczka ziaren pieprzu,

1 łyżeczka goździków,

4 liście laurowe,

Szczypta papryczki pimiento

Zacznij od przygotowania mięsa – natrzyj wołowinę solą i pieprzem i odłóż w chłodne miejsce. Wlej około 60 ml oliwy do rondla o grubym dnie. Rozgrzej ją na dużym ogniu i kiedy będzie bardzo gorąca, wrzuć grubo pokrojoną cebulę i marchewki. Smaż je, aż lekko się zrumienią.

Obierz czosnek i wrzuć go do rondla z warzywami, dodaj cynamon, pieprz, goździki, sporą szczyptę papryki pimiento i liście laurowe. Dosól do smaku. Na patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż się zrumieni. Przełóż do rondla z warzywami. Wlej do tego całą butelkę czerwonego wytrawnego wina, tak by zakryło mięso. Zagotuj, potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 3 godzin.

(Visited 43 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz